Bloggnorge.com // Alt for tidlig
Start blogg

Alt for tidlig

Vårt liv med den rosa elefanten

Bukspyttkjertel kreft

Min mann har sin primærtumor i bukspyttkjertelen. Da denne ble oppdaget hadde han allerede avansert spredning til leveren. På denne tiden hadde han gått i vel to måneder med magesmerter som etterhvert tok mye energi og reduserte hans almenntilstand kraftig. Han orket lite heller ikke noe mat.

 

Den første uken på sykehuset ble langtekkelig og tung, dagene var seige og tankene var helt andre plasser. Det var masse informasjon på en gang. Vi fikk beskjeden fra fastlegen mandag, innlagt i sykehus tirsdag, biopsi fra leveren ble tatt torsdagen samme uke. Mandagen etter fikk vi endelig svar på diagnosen og allerede på vei ut fra møte med legen som ga oss biopsisvaret plinget det inn sms at vi har fått time på kreftavdelingen tidlig neste morgen.

Først her fikk vi forståelsen av hvor alvorlig denne sykdommen er. Kreften er uhelbredelig. Adenokarsinom heter typen tumor, (av adeno- og gr. kreftsvulst) en form for kreft i epitelvev hvor kreftcellene utgår fra kjertelvev. Basert på den informasjon vi har fikk er denne kreftformen nokså aggressiv og ikke mulig å operere. Det henger nok også sammen med graden av spredning. For å bedre hans livskvalitet, lindre hans smerter og forlenge livet får han tilbud om FOLFIRINOX cellegiftbehandling med oppstart allerede torsdagen, torsdagen før jul.

I den første beskrivelse av CT bildene fikk vi høre 4 av disse metastasene beskrevet, de var mellom 1,6 mm – 2,2 mm store. Da vi fikk se bildene etter 4 cellegiftbehandlinger forsto jeg nok mer av omfanget av sykdommen, det var mange flekker, ikke bare de fire som var beskrevet. Kreften i bukspyttkjertelen var på 3,8 cm diameter ved første bilder, 1,2 cm ved andre bilde. Så cellegiften hjelper, han har langt bedre livskvalitet nå. Det er selvsagt bivirkninger, kvalme, dårlig appetitt, hårtap, det som synes å være verst er kuldepåvirkning, som var nokså fremtredende siden dette var midvinters. Og siden har han vært plaget med symptomer fra slimhinner og svelg.

Etter 6 kurer var hans smerter borte og det ble naturlig og trappe ned på og avslutte morfinbehandlingen.

De første to cellegiftbehandlingene fikk han inneliggende på kreftavdelingen, siden fikk han innlagt veneport. Når han hadde veneport var vi ca.6 timer på poliklinikken og så fikk han komme hjem med baxter pumpe, en ferdigdosert pumpe som han gikk hjemme med. Dette var en veldig god løsning som gjorde at vi fikk ta med barna på behandlingen. Hvilket var en veldig fin opplevelse for både oss og barna. Men når 6.kuren var over fikk han økende ubehag og smerter i halsen, undersøkelser viste en 7 cm lang blodpropp, eller trombe (avleiring) i halsen der hvor veneporten satt. Veneporten ble derfor fjernet og oppstartet fragminbehandling (blodfortynnende) og han må ta de siste cellegiftbehandlingene i denne omgangen inneliggende i sykehus. Det innebærer 2 dager på kreftavdelingen annenhver uke.

 

Igjennom denne tiden har han vært utrolig tøff, han klager ikke over noe. Selv om jeg vil han skal vite at han har lov. Alle takler ting på sin egen måte. Hans måte å støtte og hjelpe andre tror jeg gir han mye energi tilbake.

Jeg er stolt av han <3 av hans pågangsmot i stormen og hans ro i ilden. Kunne ikke fått en bedre mann <3

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.